Kva er prisen for eit menneskjeverd om dagen?

28. mai 2016

Fanken heller, beklager folkens, men i dag er eg berre drittlei!

Drittlei av å lese om menneskje med autisme som ikkje får eit godt og verdig liv, fordi vi set ein pris lapp på dei.

Ein prislapp som seier at dei skal ha 2-1 ressurs, natte vakt, mat på bordet og bli aktivisert i eit eller anna organisert fora.

Thats it!

Då har du fått det som er ansett som «verdig» også er man ferdig med det.

HALLO!

Kva hadde du gjort om du fekk slag?

Gikk frå frisk til pleietrengande, frå oppegåande til slått ut, og trengte massiv hjelp i kvardagen din for å klare å fungere.

Hadde du godtatt å bli avsett med kun det nødvendigaste- det primære?

Sjølvsagt hadde du ikkje det!

Du hadde klaga, hylt og skrike, trua med både advokat og rettigheiter.

Fordi du veit om noko anna! Du veit at det ikkje skal vere sånn!

blogg 18 feb 2

Det gjere ikkje menneskje med autisme, dei trur at det skal vere sånn fordi dei ikkje har opplevd noko anna.

Og, dei er avhengige av at andre aktiviserer dei, tar dei med på ting, gir dei opplevingar som gir meistring.

Treng ein autist ferie?

JA! Sjølvsagt gjere han det!

På lik linje med alle andre.

Forskjellen på autisten og oss andre er at han treng å ha med seg personell som kjenner han, kjenner styrker og svakheiter, og som kan leggje til rette for at han skal ha det godt.

Og ja, det kostar pengar.

Men, kor mykje er eit menneskjeverd verdt om dagen skal tru?

blogg 7 jan 6

 

Eg vil dele med dykk med tillatelse Randi Tyvold sitt leser innlegg om datteren Helga, som har autisme.

Innlegget talar for segsjølv..

 

<3<3 Ragne Beate

«Jeg finner meg rett og slett ikke i det som skjer. Hvor mange av dere der ute, vet om hvor mange som har fått organisert det slik at de får reise på ferie i sommer? Hvor mange har fått denne støtten ? Er det noen i det hele tatt, som har klart å stå i prosessen og fått det til ? 
Hva med oss andre?
Jeg er mor til Helga, i Mildeveien Bofellesskap. Hun er 35 år og har bodd der i 20 år. I alle disse årene , har vi reist til syden. Ordnet oss for hver tur, det har alltid gått veldig bra. Det har vært ansvarlige mennesker , vernepleiere som har vært med å planlegge turene , ned i minste detalj. Null uhell, av noe slag – bortsett fra småting som kan hende oss alle. Ingenting å skrive hjem om.

Så er det 2016. Vi får mld om at vi må søke om midler / støtte. Men i år – skal ikke Helga på tur med ansatte. Ikke syden tur – vi drar med henne selv. Men det som nå dukker opp, er at daglig leder i bofellesskapet, nekter småturer.

 I bofellesskapet, er det 5 brukere. 1 av dem ( Helga) har såkalt olje turnus. Da er de ansatte på jobb fra kl 07.30 – 21.30. I 7 dager – så har de fri i 3 uker. De sover hjemme om natten, da boligen har 1 våken og 1 hvilende nattevakt.

Tidligere ( i fjor) så kunne ansatte hos Helga – gjøre følgende: Tirsdag når en av de ansatte kom på jobb, så dro to ansatte + Helga , på hytte tur på Hardangervidden. Enten for å stå på ski eller for å gå på rype jakt, eller for bare å gå på tur i fjellet. Kondisjon og ferdigheter ble utfordret, og mestringen sto i høysetet. NÅ er det slutt.

Fordi at regelverket sier – at skal man på tur, så skal der være med en nattevakt. I praksis for Helga din del, så går alle å legger seg om kvelden, Helga sover hele natten og må vekkes om morgenen. Dette fungerer godt , når to ansatte er med. Ting blir rolige og dette virker inn på Helga. Hun elsker å dra på disse turene. Men kommunen sier:Regelverket blir ikke fulgt her.

REGELVERK foran SUNN FORNUFT SOM FUNGERER. Nei, der skal være en egen nattevakt. Ok. Hvordan blir det i praksis? Helga og de ansatte, kjører opp i Helga sin bil. Helga betaler diesel( bro billett) Skal så nattevakten komme kjørende til Garen om kvelden ? Gå opp ti hytten, sette seg inn i stuen – kanskje vedkommende aldri har møtt Helga eller de ansatte før ? Sitte i denne private hytte stuen en hel natt – før han/ hun drar avsted neste morgen, eventuelt kjører til Bergen og kommer opp igjen neste kveld..

Hvor molbo kan Bergen Kommune være ? Hvordan skal vedkommende få betaling? Fra han/ hun drar hjemmefra ?

SÅ – oppdager jeg enda en ting i denne galskapen. Bofellesskapet , har skaltet og valtet så mye med turnusen i boligen, at det er blitt slik at kun Helga sine to ansatte – er på stedet – fra nattevakten går om morgenen kl 07.30 – til 08.00. Da kommer de ansatte som er med de andre brukerne. Likeledes om kvelden. Kun Helga sine ansatte fra kl 21 til 21.30. Da kommer nattevakten. 

I den situasjonen, så forstår jeg jo den egentlige grunnen til at Helga ikke får dra på småturer. Hvem skal da være der en halvtime om morgenen og om kvelden ? Hvem skal da passe de andre brukerne?

Altså – Helga får ikke dra på småturer pga et regelverk som sier de må ha nattevakt – det er en vikarierende unnskyldning.

Svært ofte , brukes Helga sin 2:1 bemanning – som vikar hos andre brukere. Det er en svært god økonomisk løsning for Bergen Kommune, da slipper de å ta inn vikarer. Og kommunen tillater at Helga får en såkalt » minste bemanning» .

Når da de ansatte spør – » La oss dra til fjells, og gi oss dispensasjon – si vi kan ha en minste bemanning de to dagene, eller teoretisk sett – en ansatt er på dag, en på natt» 

Men nei, det går ikke. Regelverket sier noe annet…..

Er det komplett umulig i Bergen Kommune å være fleksibel? Komplett umulig for Bergen Kommune å komme ansatte og pårørende i møte?

Er det noen som har kloke innspill på dette? Jeg finner meg ikke i det. Jeg nekter at det skal bli slik – at Helga aldri får dra på turer med overnatting. Hvilket liv er det ? Hvilke kvaliteter er det vi gir mennesker med særskilte behov da ? Ville du og jeg funnet oss i dette? 

-Randi Tyvold.